Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΟΤΑΝ «ΕΣΒΗΣΑΝ» ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ...

Η περιπέτεια του Φαμπρίς Μουαμπά της Μπόλτον μας σόκαρε όλους. Βλέπετε, όλοι έχουμε πλάσει στη φαντασία μας τους ποδοσφαιριστές σαν υπερήρωες, σαν όντα βιονικά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ’ όσα εμείς οι «κοινοί θνητοί» παθαίνουμε καθημερινά. Απ’ τη μία μπορώ να πω πως είναι λογικό καθώς με τόσα τεστ και τόσες ιατρικές εξετάσεις που περνάνε, αν θεωρητικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα βρεθεί. Από την άλλη όμως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν παύουν να είναι άνθρωποι στους οποίους οι μοίρα μπορεί να πάιξει άσχημα παιχνίδια, από το να τραυματιστούν σοβαρά μέχρι το να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στο χορτάρι. Την τελευταία δεκαετία ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει συγκλονιστεί από ουκ ολίγους θανάτους ποδοσφαιριστών εν ώρα αγώνα. Τέσσερις όμως ήταν εκείνοι που έχουν «χαρακτεί» περισσότερο στη μνήμη μας…


  • Μαρκ Βιβιάν Φοέ (26 Ιουνίου 2003)
Το καλοκαίρι του 2003 η Γαλλία φιλοξένησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών ποδοσφαίρου, που έμελε να μείνει στην ιστορία για τον τραγικό θάνατο του μέσου από το Καμερούν. Στις 26 Ιουνίου, τα «αδάμαστα λιοντάρια» αντιμετώπιζαν την ομάδα της Κολομβίας στο «Ζερλάν» της Λυών για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το σκορ ήταν στο 1-0, όταν στο 72’ ο Φοέ κατέρρευσε στο κέντρο του γηπέδου χωρίς να έχει δεχθεί κάποιο χτύπημα και χωρίς να βρίσκεται κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής κοντά του. Για 45’ οι γιατροί προσπαθούσαν με ανανήψεις να τον κρατήσουν ζωντανό, ενώ και κατά τη μεταφορά του στο ιατρικό κέντρο του γηπέδου ανέπνεε, όμως τελικά η καρδιά του τον πρόδωσε. Το Καμερούν εν τέλει προκρίθηκε στον τελικό όπου ηττήθηκε απ’ την οικοδέσποινα Γαλλία στην παράταση. Οι «τρικολόρ» αφιέρωσαν το τρόπαιο στη μνήμη του Φοέ, ενώ κατά την απονομή οι αρχηγοί Γαλλίας και Καμερούν, Ντεσαγί και Σονγκ αντίστοιχα «σήκωσαν» μαζί το κύπελλο. Ο Φοέ ήταν μόνο 28 χρονών…


  • Μίκλος Φέχερ (25 Ιανουαρίου 2004)
Εκείνο το απόγευμα η Βιτόρια Γκιμαράες υποδεχόταν την Μπενφίκα για το Πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ο Ούγγρος επιθετικός, είχε περάσει αλλαγή στο 59’ στη θέση του Περέιρα για τη Μπενφίκα και στο 90’ έδωσε την ασίστ στον Αγκιάρ για το 0-1. Ένα λεπτό όμως αργότερα, κι ενώ ο διαιτητής του δείχνει την κίτρινη κάρτα για ένα σκληρό μαρκάρισμα, ο Φέχερ δείχνει ξαφνικά να πονάει, παραπατάει και μετά καταρρέει. Μόλις οι συμπαίχτες και οι αντίπαλοι καταλαβαίνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ξεσπούν σε κλάμματα, ενώ οι γιατροί του ιατρικού επιτελείου της ομάδας προσπαθούν να συνεφέρουν τον άτυχο ποδοσφαιριστή. Ο Φέχερ μεταφέρεται τελικώς στο νοσοκομείο της πόλης και το ίδιο βράδυ ανακοινώνεται ο θάνατος του. Η αιτία του θανάτου του ήταν καρδιακή αρρυθμία. Η Μπενφίκα απέσυρε διαπαντός τον αριθμό 29, τον αριθμό που φορούσε ο Ούγγρος τα δύο χρόνια που βρισκόταν στους «αετούς». Ο Μίκλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 24 του χρόνια…


  • Αντόνιο Πουέρτα (28 Αυγούστου 2007)
Ο Πουέρτα αποχωρεί
περπατόντας
Η πρώτη αγωνιστική της «Πριμέρα Ντιβιζιόν» της σεζόν 2007-08 έμελε να βαφτεί μαύρη εκείνο το βράδυ του Αυγούστου που στο «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν» της Σεβίλλης η ομώνυμη ομάδα υποδεχόταν τη Χετάφε. Όλα συνέβησαν ξαφνικά. Σε μια ανύποπτη φάση στο 29’, ο μπακ της Σεβίλλης κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη. Όταν κατάλαβαν ότι κάτι σοβαρό είχε συνέβαινε όλοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Μάλιστα οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν και όταν αποχωρούσε από το γήπεδο είχε τις αισθήσεις του. Στα αποδυτήρια όμως κατέρρευσε ξανα, ενώ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο υπέστη άλλα 5(!!!) καρδιακά επεισόδια!!! Στο νοσοκομείο νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά μετά από τέσσερις μέρες η καρδιά του δεν άντεξε άλλο και ο ποδοσφαιριστής εξέπνευσε. Η αρχική ανακοίνωση για την αιτία του θανάτου έλεγε ότι ήταν από χρόνιο πρόβλημα στην καρδιά. Ένα μήνα μετά, όμως, ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε πως, σύμφωνα με την άποψη γιατρών που είχαν πρόσβαση στη νεκροψία του παίκτη, ο θάνατος του Πουέρτα ενδέχεται να οφείλεται σε εγκεφαλικό που προήλθε από εμβολή, ενώ άφηναν και υπόνοιες ακόμα και για χρήση φαρμάκων ή αναβολικών ουσιών. Ο Αντόνιο Πουέρτα «έφυγε» μόλις στα 22 του…


  • Φιλ Ο’Ντόνελ (29 Δεκεμβρίου 2007)
Μόλις τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Αντόνιο Πουέρτα, σ’ένα παιχνίδι μεταξύ της Μάδεργουελ και της Νταντί Γιουνάιτεντ για την Πρέμιερσιπ της Σκωτίας, είχαμε ακόμη ένα περιστατικό θανάτου ποδοσφαιριστή στο γήπεδο. Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, ο κεντρικός αμυντικός των γηπεδούχων ετοιμαζόταν να αποχωρήσει σαν αλλαγή από τον αγωνιστικό χώρο, όταν ξαφνικά κατέρρευσε. Επί 5’ οι γιατροί προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν, εις μάτην όμως. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα «κατέληξε». Όπως δήλωσε ο προπονητής της Μάδεργουελ, Μαρκ ΜακΓκι «κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έδειχνε ότι θα καταρρεύσει, ήταν καθαρά σύμπτωση το ότι έπεσε όταν γινόταν αλλαγή». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μαδέργουελ έπαιζε και ο ανιψιός του, Ντέιβιντ Κλάρκσον, ο οποίος αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα, σοκαρισμένος από την κατάσταση του θείου του. Ο Φιλ Ο’ Ντόνελ είχε γεννηθεί μια μέρα σαν σήμερα, 25 Μαρτίου του ‘72, και τη μέρα που «έσβησε» στον αγωνιστικό χώρο του «Φιρ», ήταν 35 ετών…


Εκτός από τα τέσσερα παλικάρια, υπάρχουν πολλοί ακόμη ποδοσφαιριστές που «έσβησαν» στο γήπεδο, όπως και πολλοί έξω από αυτό. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τον Ντάνιελ Χάρκε, τον 26χρονο αμυντικό της Εσπανιόλ που άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2009 σε περίοδο προετοιμασίας στην Ιταλία κι ενώ μιλούσε με την κοπέλα του στο τηλέφωνο…


Η κατάρρευση του Φαμπρίς Μουαμπά την προηγούμενη εβδομάδα, αναμφίβολα μας ξύπνησε μνήμες από τα παραπάνω τραγικά περιστατικά. Οι πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή λένε πως η κατάσταση του Κονγκολέζου συνεχώς καλυτερεύει. Μακάρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιλέξτε το ΟΝΟΜΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ URL από τη λίστα, και δώστε ότι ψευδώνυμο θέλετε για να αναρτήσετε το σχόλιό σας!!! Αν θέλετε δηλώστε και την προσωπική σας ιστοσελίδα!!!